Τι ειναι η απεντόμωση;

Η απεντόμωση είναι η διαδικασία με την οποία εξασφαλίζουμε ότι ο  χώρος μας είναι απαλλαγμένος από  έντομα.
Η απεντόμωση είναι αναγκαίο  να γίνεται κυρίως για προληπτικούς λόγους, (όπως φροντίζουμε προληπτικά για την υγεία μας)ώστε να αποτρέψουμε την μελλοντική  εστία μαλύνσεων από έντομα.

Είναι αναγκαία η απεντόμωση σπιτιού ;

Το  βασικότερο και συνηθέστερο  έντομο που θα συναντήσουμε είναι οι  κατσαρίδες.
Αυτές διαβιούν  σε υπόνομους, σκουπίδια, εσοχές με αρκετή υγρασία και χωρίς φως. Το περιβάλλοντος στο οποίο τρέφονται και μεγαλώνουν ευνοεί  την  μεταφορά από αυτές  μικροβίων αλλά και πολύ σοβαρών ασθένειών. Οι κατσαρίδες ως φορείς παθογόνων μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον άνθρωπο ,όπως σαλμονέλα και τον τύφο,  δερματίτιδες ή αλλεργικές αντιδράσεις. Οι κατσαρίδες και τα παράγωγα τους εχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για προβλήματα που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα, ειδικά για ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα παιδιά και οι καρδιοπαθείς.

Οι κατσαρίδες συνηθίζουν να δημιουργούν εστίες σε αρκετά σημεία μέσα στο σπίτι, ιδιαίτερα στο μπάνιο και την κουζίνα. Επίσης, χαρακτηρίζονται για τον ταχύτατο πολλαπλασιασμό τους αλλά και την εξαιρετικά υψηλή ανθεκτικότητα τους.

Εκτός από τις κατσαρίδες, άλλα έντομα που διαχειρίζεται μια απεντόμωση οικίας περιλαμβάνει δραστικά και άλλα είδη, όπως η μύγα ο κοριός , που είναι εν δυνάμει  απειλές για την υγεία   των ανθρώπων που ζουν σε αυτό..

Μπορεί ο καθένας να κάνει Απολυμάνσεις;

Όχι φυσικά. Καταρχάς υπάρχει ο νομικός περιορισμός ώστε οι ανθρωποι που κανουν την εφαρμογή πρεπει να ειναι εκπαιδευμένοι και να διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις.
Αυτό ειναι απραίτητο λόγω της ευαίσθητης χρήσης χημικών ή άλλων εφαρμογών που εξασφαλίζουν την καταπολέμιση με σφάλεια.
Οι επιστήμονες που εχουν δικαίωμα ειναι οι:

Γεωπόνοι,
Χημικοι,
Χημ. Μηχανικοι,
Κτηνίατρος,
Φαρμακοποιός,
Τεχν. Επόπτης Δημ. Υγείας.
Τεχν. Γεωπονίας (Φυτ. Παραγωγής, Ανθοκομίας και θερμοκηπιακών καλλιεργειών),
απεντομωση-σπιτιου

Η αρμόδια αρχή για την έκδοσή της άδειας, είναι η Δ/νση Προστασίας Φυτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Γεωργίας, καθώς και ακίνδυνα και άοσμα για μικρά παιδιά και κατοικίδια. Στο τέλος της Απεντόμωσης – Μυοκτονίας το συνεργείο υποχρεούται να σας παραδώσει σφραγισμένο πιστοποιητικό βάση γνωστής Υγειονομικής διάταξης.

Κάθε πότε και  πρέπει να γίνεται η απεντόμωση σπιτιού – πολυκατοικίας;

Οι απολυμάνσεις και απεντομώσεις είναι συνετό να γίνονται τουλάχιστον 2-3 φορές το χρόνο και ειδικά σε  πολυκατοικίες. Η εποχή που πρέπει να γίνονται είναι η  Άνοιξη και το Φθινόπωρο, όπου εμφανίζεται η μεγαλύτερη έξαρση.

Προτού επισκεφθεί το χώρο το εξειδικευμένο συνεργείο, καλό θα ήταν να έχετε φροντίσει να έχετε σφουγγαρίσει και καθαείσει το σπιτι πριν την απεντόμωση γιατί το φάρμακο θα πρέπει να παραμείνει εκεί για τουλάχιστον 2-3 ημέρες.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.