Σαράκι τερμίτης

Σαράκι και Τερμίτης, οι διαφορές τους

Το Σαράκι (Anobium punctatum), κοινώς γνωστό ως κοινό σκαθάρι επίπλων  και οι τερμίτες είναι και οι δύο τύποι εντόμων που καταστρέφουν το ξύλο. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές βασικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο παρασίτων.

  1. Η πρώτη σημαντική διαφορά μεταξύ του Σαρακιού και των τερμιτών είναι η ταξινόμησή τους. Το Σαράκι είναι σκαθάρι, ενώ οι τερμίτες ανήκουν στην τάξη Isoptera. Αυτό σημαίνει ότι έχουν διαφορετικά φυσικά χαρακτηριστικά, όπως το σχήμα του σώματος, τα φτερά και οι κεραίες.
  2. Η δεύτερη σημαντική διαφορά είναι η πηγή τροφής τους. Οι προνύμφες του Σαρακιού τρέφονται με ξύλο, ενώ οι τερμίτες με κυτταρίνη. Ωστόσο, ενώ και τα δύο έντομα τρέφονται με ξύλο, το κάνουν με διαφορετικούς τρόπους. Οι προνύμφες του Σαρακιού σκάβουν μέσα στο ξύλο, δημιουργώντας σήραγγες και θαλάμους, ενώ οι τερμίτες τρέφονται με την κυτταρίνη του ξύλου, διασπώντας την σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να αφομοιώσουν.
  3. Μια άλλη διαφορά είναι το είδος του ξύλου που προτιμούν να προσβάλλουν. Οι προνύμφες του Anobium punctatum προσβάλλουν συνήθως ξηρό και ωριμασμένο ξύλο, όπως έπιπλα, δάπεδα και δομικά ξύλα. Αντίθετα, οι τερμίτες προτιμούν το υγρό και σάπιο ξύλο, συμπεριλαμβανομένων των πεσμένων δέντρων, των πρέμνων και του υγρού ξύλου στα κτίρια.
  4. Μια περαιτέρω διάκριση μεταξύ των δύο παρασίτων είναι ο κύκλος ζωής και η κοινωνική τους συμπεριφορά. Το Σαράκι έχει απλούστερο κύκλο ζωής από τους τερμίτες και δεν παρουσιάζει κοινωνική συμπεριφορά. Αντίθετα, οι τερμίτες ζουν σε αποικίες με διακριτές κάστες, συμπεριλαμβανομένων των εργατών, των στρατιωτών και των αναπαραγωγικών ατόμων.
  5. Όσον αφορά τις ζημιές, τόσο το Σαράκι όσο και οι τερμίτες μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στις ξύλινες κατασκευές εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Οι προνύμφες του Σαρακιού μπορούν να αποδυναμώσουν το ξύλο διαπερνώντας το με σήραγγες, προκαλώντας δομικές ζημιές, ενώ οι τερμίτες μπορούν να προκαλέσουν πιο εκτεταμένες ζημιές, οδηγώντας ενδεχομένως στην κατάρρευση ξύλινων κατασκευών.

Συμπερασματικά, ενώ τόσο το Σαράκι όσο και οι τερμίτες είναι έντομα που καταστρέφουν το ξύλο, υπάρχουν αρκετές βασικές διαφορές μεταξύ τους. Αυτές περιλαμβάνουν την ταξινόμησή τους, την πηγή τροφής, τους προτιμώμενους τύπους ξύλου, τον κύκλο ζωής και την κοινωνική συμπεριφορά. Η κατανόηση αυτών των διαφορών μπορεί να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες σπιτιού και τους επαγγελματίες καταπολέμησης παρασίτων να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν κατάλληλα τις προσβολές.

 

Χάρης Γρηγορέλης
Γεωπόνος ΤΕ

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στην ΤΕΖΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ στο Ηράκλειο –  τηλ. 6932989892 για να λύσουμε μαζί το πρόβλημά σας.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.